Aquest bloc pretén reunir diversos recursos, materials i informació diversa al voltant de la didàctica musical. Vol ser una eina de comunicació per compartir tot allò que coneixem i enriquir-nos amb el coneixement de coses noves.
El programa JClic ens permet crear exercicis molt diversos de manera fàcil i intuïtiva. Permet vincular imatges i arxius de so i àudio per completar activitats tant àmplies com exercicis d'associacions, identificació d'elements, relacionar, puzzles, completar textos, jocs de memòria, mots encreuats, sopes de lletres, etc.
Ens pot ser útil per qualsevol matèria sempre que trobem la fórmula que s'adeqüi a allò que voldrem treballar.
En aquest enllaç podreu trobar un manual complet per conèixer els usos i funcionament de JClic.
Us deixem amb un senzill exercici que hem creat a mode d'exemple.
Avui volem compartir amb vosaltres el recurs didàctic dels musicogrames, molt útils per complementar una peça musical amb un suport visual que faciliti la comprensió de l'estructura de la peça i/o ens aporti informació extra.
Hi ha molts tipus de musicogrames, des dels que tracten la instrumentació de l'obra, la il·lustren segons el que l'obra pretén transmetre, els que aporten informació sobre l'estrucutra, l'autor, l'estil, etc.
L'exemple que us proposem es centre en la instrumentació i l'estrucutra de la peça que hem escollit, la Marxa de l'obra El Trencanous de Tchaikovsky.
Aprofitant el tempo definit i constant de la marxa hem anat introduint les frases musicals segons els instruments que la interpreten en cada moment, elaborant un esquema visual que serveixi de suport per l'audició de l'obra.
El resultat final pot ser útil per comprendre l'ordre i repetició de les frases musicals que, ajudats pel suport visual, podem reconèixer amb facilitat.
La plataforma online Loopster ens ha estat molt útil per poder confeccionar el nostre musicograma. Partint de les imatges enllaçades entre elles i organitzades d'acord amb la pulsació musical hem pogut elaborar aquest recorregut lineal per l'obra.
És una eina senzilla d'utilitzar que pot obrir possibilitats diverses, a les quals us convidem a conèixer i investigar.
Esperem que aquesta entrada us sigui de profit i que gaudiu del gran recurs didàctic que ensofereixen els musicogrames.
El programari lliure Audacity és un editor de so que ens permet realitzar senzills enregistraments per una posterior sonorització i edició dels elements sonors.
És un recurs senzill, intuïtiu i gratuït que, sense gaires complicacions, ens permet crear materials molt interessants i productius tant per l'aula de música com per qualsevol altre interès educatiu. Us el recomanem moltíssim!
Aquesta vegada hem enregistrat un conte.
El programa Audacity ens permet utilitzar diverses pistes d'àudio pel narrador, els diàlegs, la banda sonora i els efectes sonors, alhora que ens permet ordenar fàcilment les nostres pistes, editar-les individualment i sonoritzar-les al nostre gust.
Us deixem, doncs, amb els enllaços al material que hem creat per aquesta ocasió.
Aquesta nova entrada està centrada en l'ús d'editors de partitures online a la xarxa que ens poden servir per escriure, escoltar i editar senzilles partitures de manera fàcil i eficient en el nostre dia a dia a les aules.
Es tracta de Noteflight, un recurs 2.0. que ens permet tenir les nostres partitures en un espai propi així com compartir-les amb altres usuaris.
Podem disposar de diverses combinacions d'instrumentacions, compassos, armadures, ritmes i signes d'expressió varis.
Us deixem amb un senzill exemple del que es pot arribar a fer amb aquest editor online. En el nostre cas hem realitzat un cànon a quatre veus, on podem comprovar els diferents registres, ritmes i sonoritats que podem combinar.